De houten uitkijktoren is in opdracht van de gemeente Montferland gebouwd in samenwerking met Stichting Natuurmonumenten. Het hout van de toren is afkomstig uit het Bergherbos.
Loopgraven WOI
Vooral het stelsel van loopgraven en ook het restant van een personeelsbunker uit die tijd zijn nog goed zichtbaar in het landschap. De betonnen bunkertjes zijn op basis van het Verdrag van Versailles, waarin werd bepaald dat er in het Duitse Rijnland geen militaire objecten meer mochten bevinden, in 1921 door Franse militairen opgeblazen. Bij de teruggave van Elten aan Duitsland in 1963 bleef een klein gedeelte voormalig Duits grondgebied definitief Nederlands. Een aantal bunkerrestanten bevindt zich tegenwoordig op Nederlands grondgebied.
Bergherbos
Het ruim 1800 hectare groot natuurgebied van Natuurmonumenten en de stichting Huis Bergh kent vele hoogteverschillen en biedt hierdoor prachtige vergezichten. Het heuvellandschap is overwegend bebost, maar kent ook kleine heidevelden en natuurlijke waterbronnen. De Sprung is een natuurlijke bron in het Bergherbos, waar grondwater aan de oppervlakte wordt gebracht en een meanderende beek vormt.
Kasteel Huis Bergh
Het uiterlijk van Huis Bergh heeft te lijden gehad onder vele aanvullingen, wijzigingen en brand. Door die bewogen geschiedenis dreigde het in verval te raken. In 1912 kocht de Enschedese textielfabriek J.H. van Heek het kasteel en werd Kasteel Huis Bergh in oude luister hersteld. Niet alleen kreeg het kasteel zijn grandeur terug, het werd tevens de vaste plek voor een door Van Heek aangelegde prachtige verzameling middeleeuwse kunst.