Skip to content

Rafelroutes uitgelegd

De grens van de Liemers meandert door het landschap, net als een rafelig stuk stof dat van vorm verandert. Rafelroutes volgt vaak de rafelranden van de Liemers en meandert mee.

Rafel stamt van uitrafelen of ontrafelen. Rafelroutes gaat op zoek naar verborgen schatten van de Liemers en ontrafelt op die manier het DNA van de streek en haar achterland. 

Een rafel kan de opmaat zijn naar iets nieuws. Zoals een berg draadjes een fris ander lapje kan vormen, zo creëren nieuwe en bestaande routes een fonkelnieuwe verzameling Rafelroutes.

de Liemers

Al vele eeuwen terug was de Liemers internationaal georiënteerd: Romeinse invloeden, Duits gezag, de Tachtigjarige Oorlog, de Franse bezetting, de Kleefse enclave om dan in 1816 aan het Koninkrijk der Nederlanden te worden toegevoegd. De natuurlijke begrenzing is al net zo bijzonder; drie rivieren Rijn, IJssel, Oude-IJssel en de landsgrens met Duitsland begrenzen het gebied. Van het meest westelijk gelegen Westervoort tot Megchelen in het zuidelijkste punt, waar je ook in de Liemers bent, het ‘buitenland’ is altijd dichtbij en bereikbaar.

Colofon

Het idee voor Rafelroutes is in 2016 ontstaan tijdens een serie wandelingen langs de rafelranden van de Liemers. Bij elke pas werd het bijzondere karakter van de Liemers duidelijker. Het gebied is wat landschap, historische betekenis en natuurschoon betreft zo interessant dat meer mensen ervan zouden mogen genieten. Brainstormen en plannenmakerij resulteerden in Stichting Rafelroutes.

Rafels:
Liemers Gezicht

Grafische vormgeving en webdesign
Univorm

Fotografie
Stichting Rafelroutes, Ad van Roosendaal, Marion Keijzer en gastfotografen

Kunstwandelingen:
Naar een idee van Wielie Aarntzen. Ontwikkeld met hulp van Ankie Krom van Gemeente Duiven, Stichting Liemers Klumpke / liemersposbankloopJohn Kemper en Jos Veelen / bourgondischbewegen.