Redoute Revensweert

Hoewel de redoutes van weleer al lang verdwenen zijn, vormen de verhalen erachter de aanzet voor de bouw van een serie nieuwe uitkijkheuvels. Op dit moment zijn vier redoutes in het Rijnstrangengebied gerealiseerd. De redoutes zijn te vinden in de Geuzenwaard, de Ossenwaard en de meest recente in de Revensweert. Deze moderne variant van de uitkijktoren, wachttoren of veldschans is ontworpen door kunstenaar Paul de Kort. Het zijn piramides van klei. Via een betonnen trap is het bordes bereikbaar; vandaar is een goed uitzicht over de omgeving.

Spitfire fotoverkenner

De Spitfire werd op 22 maart 1940 gevlogen door Flying Officer Claude Mervyn Wheatley uit East Sussex , Engeland. Tijdens deze derde missie had hij de opdracht het Duitse Ruhrgebiet in kaart te brengen. In Duitsland werd het jachtvliegtuig al snel opgemerkt en direct werd alles in het werk gesteld om het uit de lucht te halen.
Op het Gelders Eiland werd het luchtgevecht gevolgd en tot ieders afschuw dook het vliegtuig na vijandelijk vuur naar beneden en boorde zich in de grond. Het lichaam van de piloot werd in Düffelward, een dorpje aan de Duitse kant van de Rijn tegenover Tolkamer gevonden. Zijn parachute zou volgens melding door mitrailleurvuur getroffen zijn en zich daarom niet hebben geopend. Nog dezelfde avond werd F/O Wheatley met militaire eer begraven op de lokale begraafplaats bij de kerk van Düffelward, waarbij een Duitse militaire pastor de grafrede hield. Claude Mervyn Wheatley werd na de oorlog op 25 april 1947 overgebracht naar het Reichswald Forest War Cemetery te Kleef waar hij nu rust in graf 3-F-14. Hij werd 26 jaar.         

Steenfabriekskraantje

In 2006 werden subsidies vergaard o.a. bij de Europeesche Gemeenschap, de provincie en de gemeente Rijnwaarden. En zie de kraan staat weer te pronken. De kraan is een monument, dateert uit 1928 en is destijds voor 14.200 gulden gebouwd om schepen te laden met gebakken stenen en voor de aanvoer van steenkolen en zand. Alleen de buitenkant van de kraan is gerestaureerd, de techniek niet; de kraan geen dienst meer doen.

Steenfabrieksarbeider

Het monument, van de hand van kunstenares Marga Brey, is belangrijk voor de Spijkse gemeenschap. Het is een hommage aan alle arbeiders, die met bloed, zweet en tranen hun brood in de steenindustrie hebben verdiend. Ad Mertens maakte het gedicht op de sokkel.

Blikvanger ‘de toeter’

Na een zware winterstorm een aantal jaren geleden waaide de blikvanger om en brak van de voet af. Na restauratie is het object teruggeplaatst, volgens kenners is het verkeerd gericht. Hoewel de brug van Emmerich in de blik gevangen zou worden, is de kijkrichting op dit moment zeker ook aantrekkelijk.

Regelwerk Pannerden

Het regelwerk is een betonnen constructie met staanders waar tussen betonnen balken kunnen worden geplaatst. Door meer of minder betonnen balken te plaatsen, wordt de hoeveelheid water die bij hoogwater er doorheen kan stromen, gereguleerd. Op deze wijze is het mogelijk de vaste afvoerverdeling tussen de riviertakken beter te sturen. Door de ligging aan het beginpunt van de Nederlandse delta is dit regelwerk van grote betekenis voor de hoogwaterveiligheid. Op het splitsingspunt van Rijn in Waal en Pannerdens Kanaal stroomt het water in een vaste verhouding van 2/3 naar de Waal en 1/3 naar het Pannerdens Kanaal. Ingrijpen op deze plek is van grote invloed op de rest van het rivierengebied, van het IJsselmeer tot de delta in het westen. 

Ossenwaard

Een mooi uitgestrekt gebied waar het goed fietsen is. Een open landschap met grote agrarische bedrijven én een redoute.

Putmans krib

Bij goed weer en een normale waterstand is het uitzicht er prachtig. Even wegdromen naar vervlogen tijden en genieten van de stilte en de watermunt die zomers zo heerlijk geurt.

Schipperspoortje

In 1222 kreeg de graaf van Gelre toestemming van keizer  Frederik II om een tol te vestigen op het ‘Lobede’ aan de Rijn, het huidige Lobith. Naast de oorspronkelijke ‘dikke toren’ verrees begin 14e eeuw een groots kasteel. Dit zogenaamde tolhuis werd in de late Middeleeuwen het bestuurlijke en tevens culturele centrum van het strategisch belangrijke gebied rondom de splitsing van Rijn en Waal . In het rampjaar 1672 werd het kasteel volledig verwoest. Koning Lodewijk XIV koos de Rijn bij Lobith uit om het grondgebied van De Republiek der Nederlanden binnen te vallen. Het kasteel en de daarbij gelegen toren werden door de Franse soldaten in brand gestoken. Deze ramp betekende zowel het strategische als economische einde van het Tolhuis te Lobith.