De mooiste fietsroutes door de Liemers

50 km

LIEMERS HART

Bij stedentripjes gaan de gedachten al gauw naar Parijs, Barcelona of Praag. Ook Rafelroutes kent zijn eigen stedentripje. Zij het iets minder werelds en hectisch, zeker zo boeiend. Maak kennis met Didam, Duiven, Westervoort en Zevenaar.

42,5 km

grensgeval

In de voortuin met de voetjes in Nederland, de achtertuin is plots Duits grondgebied. Ontdek in deze route de innige verwevenheid van beide landen en het grillige verloop van de grens. Het begrip 'buitenland' is hier ver te zoeken.

21 km

Kruiswegstaties

Niet alleen in de paastijd is deze tocht langs de kruiswegstaties een aanrader. Het gebied tussen Hüthum en Elten is landelijk, bosrijk en uitgestrekt. Fris in het voorjaar, aangenaam in de zomer, kleurrijk in de herfst en verstild in de winter.

41,5 km

Butternacht

Verleden, heden en toekomst komen nergens mooier bijeen dan in deze route. Van de Romeinse grens, Limes, via Elten, met de herinnering aan de Butternacht, inderdaad met boter in de hoofdrol, naar het watermeetpunt in Tolkamer.

42 km

Van Berg naar Bergh

Een route die de kuiten flink laat werken. De heuvels zorgen soms voor pittige klimmetjes en trakteren ons op mooie vergezichten. Denk onderweg eens terug aan vroeger jaren toen hier volop gesmokkeld werd en het eerder spannend dan idyllisch was.

48 km / 59 km

Heuvelruggen

Heuvelruggen verbindt toen en nu, laagland en heuvels, Duitsland en Nederland. Hoe pittig de klim ook is, hoe snel de afdaling ook gaat, de Rijn laat zich telkens weer zien. Altijd in beweging, van de Zwitserse Alpen naar de Noordzee.

43 km

van twee walletjes

Met een knipoog naar de Liemers, een glimlach richting Achterhoek en vooruit, een snelle ondeugende flirt met de Veluwe, is dit de route van de lange lijnen. Rustige mooie fietsvriendelijke wegen in een open gebied.

41 km

IJstijd

Varsselder, Azewijn, Netterden met in de verte de contouren van 's-Heerenberg verbinden oeroude gronden met nieuwe natuurgebieden. Miljoenen jaren geleden waren hier ijstijden en was het gebied het domein van mammoeten en everzwijnen.

Gluren bij de buren

Mooie, leuke, aantrekkelijke en spannende fietstochten van externe partners, kris kras door de Liemers. De website wijst de weg.

Liemerse Streekproducten Route

In de Liemers is het goed fietsen. Langs de dijken, door de kleine knusse dorpen, door de polder met de weilanden vol koeien en de boomgaarden. De Liemers heeft veel moois te bieden. Ga op ontdekkingstocht en kijk, ruik en proef. De lekkerste kaas, de glimmendste appel, het fijnste meel of het zuiverste bier, de Liemers heeft hét!

Nalatenschap van de Rijn

Leerden we vroeger op school dat de Rijn bij Lobith ons land binnenkomt, in werkelijkheid stroomt de Rijn bij Spijk Nederland binnen. Deze route laat vooral zien wat de Rijn ons heeft gebracht. Van tolheffing op de rivier tot de overtocht van Lodewijk XIV en van de baksteenindustrie tot sporen uit het Romeinse verleden.

Aan de rand van het Romeinse Rijk

Een fietstocht langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. De grens werd bepaald door de Rijn, die dwars door het Gelderse Rivierengebied kronkelde. Daarachter lag een keten van forten, verbonden door een weg. Hoewel de Rijn veel van het verleden heeft weggespoeld, zijn zowel binnen als buiten de Romeinse grenzen overblijfselen van deze boeiende periode uit de Europese geschiedenis aanwezig.

De Moezeköttel in Megchelen

Ontdek al fietsend of wandelend vanaf deze kleinste nog bestaande noodwoning de omgeving rond Megchelen.

Fietsen omringd met historie in de Oude Ijsselstreek

Fietsen in de Oude IJsselstreek is genieten van historie, natuur en prachtige fietspaden. Van kerkenpadenroutes tot culinaire fietsarrangementen, er is keuze te over.

Beleef het Gelders Eiland

Midden in nationaal natuurgebied de Gelderse Poort ligt aan de rand van Nederland, omgeven door de Rijn en zijn rivierarmen, het Land van ‘Waoter en Wiend’, ’t Gelders Eiland. Een oase nog van ruimte en rust. Uiterwaarden teruggegeven aan de natuur, trekpontjes over de Rijnstrangen, kilometers dijk met karakteristieke dijkhuizen, oeverzwaluwen, beverburchten, ganzentrek, struinpaden en het overal aanwezige water.