De mooiste
fietsroutes
in de Liemers

50 km
Zevenaar-Didam-Westervoort-Duiven-Zevenaar

LIEMERS HART

Bij stedentripjes gaan de gedachten al gauw naar Parijs, Barcelona of Praag. Rafelroutes kent zijn eigen stedentripje, iets minder werelds en hectisch, zeker boeiend. Maak kennis met het kloppend hart van de Liemers.

42,5 km
Emmerich-Megchelen-Anholt-Emmerich

grensgeval

In de voortuin met de voetjes in Nederland, de achtertuin is plots Duits grondgebied. Ontdek in deze route de innige verwevenheid van beide landen en het grillige verloop van de grens. Het begrip 'buitenland' is hier ver te zoeken.

28 km
Tolkamer-Herwen-Oud Zevenaar-Tolkamer

vier op een rij

Fietsen van redoute naar redoute en even zelf ervaren hoe belangrijk die uitkijktorens, wachttorens of veldschansen vroeger geweest moeten zijn. Ze werden gebruikt als uitkijkheuvels om zicht te houden op mogelijke vijandelijke bewegingen.

45 km
Doesburg-Rheden-Westervoort-Duiven-Doesburg

HAVIKERWAARD

Het etiket grensoverschrijdend verdient deze route zeker. Het overgrote deel van het traject ligt in de Liemers, maar ook Achterhoek en Veluwe dragen hun steentje bij. Met Doesburg, Achterhoek, en Rheden, Veluwe, worden 3 regio's aangedaan.

21 km
Hüthum-Elten-Hüthum

Kruiswegstaties

Niet alleen in de paastijd is deze tocht langs de kruiswegstaties een aanrader. Het gebied tussen Hüthum en Elten is landelijk, bosrijk en uitgestrekt. Fris in het voorjaar, aangenaam in de zomer, kleurrijk in de herfst en verstild in de winter.

41,5 km
Tolkamer-Hoch Elten-Tolkamer

Butternacht

Verleden, heden en toekomst komen nergens mooier bijeen dan in deze route. Van de Romeinse grens, Limes, via Elten, met de herinnering aan de Butternacht, inderdaad met boter in de hoofdrol, naar het watermeetpunt in Tolkamer.

42 km
Spijk-'s-Heerenberg-Emmerich-Spijk

Van Berg naar Bergh

Een route die de kuiten flink laat werken. De heuvels zorgen soms voor pittige klimmetjes en trakteren ons op mooie vergezichten. Denk onderweg eens terug aan vroeger jaren toen hier volop gesmokkeld werd en het eerder spannend dan idyllisch was.

48 km / 59 km
Tolkamer-Kleve-Tolkamer

Heuvelruggen

Heuvelruggen verbindt toen en nu, laagland en heuvels, Duitsland en Nederland. Hoe pittig de klim ook is, hoe snel de afdaling ook gaat, de Rijn laat zich telkens weer zien. Altijd in beweging, van de Zwitserse Alpen naar de Noordzee.

43 km
Doesburg-Wehl-Doesburg

van twee walletjes

Met een knipoog naar de Liemers, een glimlach richting Achterhoek en vooruit, een snelle ondeugende flirt met de Veluwe, is dit de route van de lange lijnen. Rustige mooie fietsvriendelijke wegen in een open gebied.

45 km
Doesburg - Bronkhorst - Doesburg

IJSSELZICHT

De IJssel speelt de hoofdrol in deze route met hanzestadje Doesburg als historisch decor voor het begin- en eindpunt van deze tocht. En om nog meer historie te genieten doet ook het pittoreske Bronkhorst een fikse duit in het zakje.

41 km
Zeddam-Varsselder-Zeddam

IJSTIJD

Varsselder, Azewijn, Netterden met in de verte de contouren van 's-Heerenberg verbinden oeroude gronden met nieuwe natuurgebieden. Miljoenen jaren geleden waren hier ijstijden en was het gebied het domein van mammoeten en everzwijnen.

Ladekastje

In dit ladekastje staan mooie, leuke, aantrekkelijke en spannende fietstochten van externe partners, kris kras door de Liemers. De website wijst de weg.

Liemerse Streekproducten

In de Liemers is het goed fietsen. Over de dijken, door kleine knusse dorpen en polders met weilanden vol koeien en boomgaarden. De Liemers heeft veel moois te bieden. Ga op ontdekkingstocht en kijk, ruik en proef. De lekkerste kaas, de roodste appel, het fijnste meel of het zuiverste bier. De Liemers heeft hét!

Nalatenschap van de Rijn

Leerden we vroeger op school dat de Rijn bij Lobith ons land binnenkomt, in werkelijkheid stroomt de Rijn bij Spijk Nederland binnen. Deze route laat vooral zien wat de Rijn ons heeft gebracht. Van tolheffing op de rivier tot de overtocht van Lodewijk XIV en van de baksteenindustrie tot sporen uit het Romeinse verleden.

Langs het Romeinse Rijk

Een fietstocht langs de noordgrens van het Romeinse Rijk. De grens werd bepaald door de Rijn die dwars door het Gelderse Rivierengebied kronkelde. Daarachter lag een keten van forten, verbonden door een weg. Hoewel de Rijn veel van het verleden heeft weggespoeld, zijn langs de Romeinse grenzen nog overblijfselen aanwezig.

De Moezeköttel

Ontdek al fietsend of wandelend vanaf deze kleinste nog bestaande noodwoning, Moezeköttel genaamd, de omgeving rond Megchelen. De routes variëren in afstand, zijn veelal grensoverschrijdend en hebben illustere namen als 'Bevrijdingsroutes', 'Op weg naar de vrijheid', 'Fataal Verzet' of 'Een dak boven je hoofd'.

De Oude Ijsselstreek

Fietsen in de Oude IJsselstreek, de groene grensgemeente, is genieten van historie, natuur en prachtige fietspaden. Afwisselende landschappen met bossen, landerijen en de Oude IJssel laten zich van hun beste kant zien. Van kerkenpadenroutes tot culinaire fietsarrangementen, er is keuze te over.

Beleef het Gelders Eiland

Midden in nationaal natuurgebied de Gelderse Poort ligt het Land van ‘Waoter en Wiend’, ’t Gelders Eiland. Een oase van ruimte en rust. Uiterwaarden teruggegeven aan de natuur, trekpontjes over de Rijnstrangen, kilometers dijk met karakteristieke dijkhuizen, struinpaden en het overal aanwezige water.

In het spoor van Jac.P.Thijsse

Jac.P.Thijsse was vooral bekend als schrijver en natuurbeschermer. In 'De IJsel', uitgegeven als Verkade album, beschrijft hij een tocht langs de IJssel die hij in 1915 samen met zijn vrouw maakte. Een dikke eeuw later zal veel veranderd zijn, maar nog altijd boeiend genoeg om de banden op te pompen en Jac.P.Thijsse achterna te gaan.

Beleef het Gelders Eiland

Midden in nationaal natuurgebied de Gelderse Poort ligt het Land van ‘Waoter en Wiend’, ’t Gelders Eiland. Een oase van ruimte en rust. Uiterwaarden teruggegeven aan de natuur, trekpontjes over de Rijnstrangen, kilometers dijk met karakteristieke dijkhuizen, struinpaden en het overal aanwezige water.