Steenfabriekskraantje

In 2006 werden subsidies vergaard o.a. bij de Europeesche Gemeenschap, de provincie en de gemeente Rijnwaarden. En zie de kraan staat weer te pronken. De kraan is een monument, dateert uit 1928 en is destijds voor 14.200 gulden gebouwd om schepen te laden met gebakken stenen en voor de aanvoer van steenkolen en zand. Alleen de buitenkant van de kraan is gerestaureerd, de techniek niet; de kraan geen dienst meer doen.

Steenfabrieksarbeider

Het monument, van de hand van kunstenares Marga Brey, is belangrijk voor de Spijkse gemeenschap. Het is een hommage aan alle arbeiders, die met bloed, zweet en tranen hun brood in de steenindustrie hebben verdiend. Ad Mertens maakte het gedicht op de sokkel.

Blikvanger ‘de toeter’

Na een zware winterstorm een aantal jaren geleden waaide de blikvanger om en brak van de voet af. Na restauratie is het object teruggeplaatst, volgens kenners is het verkeerd gericht. Hoewel de brug van Emmerich in de blik gevangen zou worden, is de kijkrichting op dit moment zeker ook aantrekkelijk.

Hangbrug Emmerich

Deze tussen 1962 en 1965 gebouwde hangbrug, de langste van Duitsland, is in totaal 803 meter lang met een overspanning over de rivier van 500 meter.
Aan de overkant van de Rijn in Spyck bij Griethausen is een fabriek gevestigd waar oliehoudende zaden worden verwerkt. In de wandelgangen wordt de fabriek wel ‘pindafabriek’ genoemd door de geur die afhankelijk van de windrichting soms op het Gelders Eiland is waar te nemen. Richting Spijk zijn de steenfabrieken niet te missen. En altijd is er de scheepvaart op de Rijn.

Wild

Er ligt een oude stalen brug uit de Tweede Wereldoorlog die is opgenomen in de monumentenlijst van Emmerik. Ter hoogte van Herwen en Lobith loopt die Wild over in de Oude Rijn om uiteindelijk in de Rijn uit te komen. 

Kruiswegstatie

De 15e statie staat voor de verrijzenis van Jezus Christus, hoop voor de toekomst. Pas zo rond 1960 werd het toegestaan om aan de serie van 14 staties één extra statie toe te voegen die de verrijzenis van Jezus Christus verbeeldt. Deze statie wordt ook wel Paasstatie genoemd.

Kunstwerk Und So Weiter

Ze heeft het speciaal voor deze locatie ontworpen. Het is een verwijzing naar oude grenspalen, waarbij de cirkelvorm op de eeuwige kringlopen van het (Rijn)water en het leven slaat: und so weiter.De uit Zeddam afkomstige Miranda Rikken, opgeleid tot beeldhouwer, woont en werkt in Emmerich.