De mooiste
wandelroutes
in de Liemers

ca. 12 km
De Raayhof-Zomerdijk-De Raayhof

De Raayhof

Water speelt deze hele wandeling een rol. Zo is de tunnel van de Betuwespoorlijn onder het Pannerdens Kanaal door gegraven. Via de vistrap zwemmen de vissen van het Pannerdens Kanaal naar de Rijnstrangen. De zomerdijk geeft zicht op het Pannerdens Kanaal en de Groene Rivier zorgt bij hoogwater voor extra afvoer van het water.

ca. 8,6 km
Elten-Stokkum-Beek-Elten

LOOPGRAVEN WOI

Wandelen op het snijvlak van Nederland en Duitsland, zo is deze route het best omschreven. Het Bergherbos, een ca. 1800 hectaren groot natuurgebied, biedt tal van manieren om te recreëren. Fietsen, wandelen, mountainbiken of paardrijden, mogelijkheden te over om lekker te bewegen en te genieten van dit mooie bos.

km

Bergje Op, Bergje Af

Deze route is nog in ontwikkeling. Een klein tipje van de sluier lichten we vast op. Deze 8,8 km lange route heeft een internationaal tintje en is bij uitstek geschikt voor wandelaars die hun kuitspieren willen trainen.

Ladekastje

In dit ladekastje richten we de blik op mooie, leuke, aantrekkelijke en spannende wandeltochten van externe partijen. Allemaal routes kris kras door de Liemers. De website wijst de weg.

Liemers Knooppad

Het Liemers Knooppad is een combinatie van wandelpaden in het gebied tussen Arnhem, de Duitse grens, Montferland en Doetinchem. De routes bieden veel afwisseling tussen natuur, cultuurlandschap, buurtschap, dorp en stad. Kortom, een aangenaam totaalbeeld van het rivierenlandschap dat de Liemers kenmerkt.

4 mei wandeling Zevenaar

Wat er gebeurde in de tweede wereldoorlog in het centrum van Zevenaar is door nabestaanden verteld en door vrijwilligers opgetekend in een boekje. Dat boekje met de daaraan gekoppelde wandeling langs markante punten in Zevenaar maakt duidelijk dat vrijheid niet doodnormaal is. Dat voor onze vrijheid velen het leven lieten.

Klompenpaden

Via klompenpaden wandelen over boerenland is genieten van rust en kleinschaligheid in combinatie met natuur en cultuur. Al dwalend over landgoederen, herstelde historische paden en langs sloten en beken is er genoeg te ontdekken en te beleven. De hoofdroutes variëren tussen 11 en 16 km. Routes verkorten of juist verlengen is mogelijk.

Duivenpad

zo!Diva bestaat uit een groep Duivenaren die het plan heeft opgevat om Duiven wat meer onder de aandacht te brengen. Onder de noemer Duivenpad is een wandelroute ontwikkeld langs de meest bijzondere plekjes in de gemeente Duiven. De korte route heeft een lengte van ca. 5 km, bij de uitgebreide route stap je ca. 20 km weg.

het Azewijnse Broek

Ga op ontdekkingstocht in het Azewijnse Broek. Dit nog jonge natuurgebied is ontstaan na de winning van zand en grind. Toch is er al genoeg te bevelen. Het ligt aan de rand van de gemeente Oude IJsselstreek.​

De Oude IJsselstreek

Wandelen in de Oude IJsselstreek, de groene grensgemeente, is genieten van historie, natuur en prachtige gebieden. De wandelingen bieden afwisselende landschappen met bossen, landerijen en zicht op de Oude IJssel. De mooie routes, variërend van 5 tot 13 kilometer, laten de Oude IJsselstreek van haar beste kant zien.

Natuurgebied Bergherbos

Het Bergherbos is een uitgestrekt wandelbos op de stuwwal van Montferland. Een glooiende groene gordel, omringd door golvende velden. Hoogte-verschillen, boeiende cultuurhistorie en vele sporen uit het rijke verleden maken het gebied bij uitstek geschikt om te wandelen. Vereniging Natuur-monumenten verzamelde de mooiste routes.

Beleef het Gelders Eiland

Midden in nationaal natuurgebied de Gelderse Poort ligt het Land van ‘Waoter en Wiend’, ’t Gelders Eiland. Een oase van ruimte en rust. Uiterwaarden teruggegeven aan de natuur, trekpontjes over de Rijnstrangen, kilometers dijk met karakteristieke dijkhuizen, struinpaden en het overal aanwezige water.

In het spoor van Jac.P.Thijsse

Jac.P.Thijsse was vooral bekend als schrijver en natuurbeschermer. In 'De IJsel', uitgegeven als Verkade album, beschrijft hij een tocht langs de IJssel die hij in 1915 samen met zijn vrouw maakte. Een dikke eeuw later zal veel veranderd zijn, maar nog altijd boeiend genoeg om de wandelschoenen aan te trekken en Jac.P.Thijsse achterna te gaan.