Skip to content

RAFEL

een exclusief interview

Als geen ander weet ze dat muziek loutert en de ziel streelt, pianiste

Gemma van Gessel

Ze gunt het een ander ook, die pure ontspanning die muziek teweeg kan brengen. Even wegdromen, gedachten de vrije loop laten en alle waan van de dag buitensluiten.

Van Einaudi tot Brahms, van Beethoven tot Satie

Dwaal in gedachten even mee naar een warme en comfortabele ruimte, waar zachte pianomuziek je oren streelt. Waar de wanden zijn voorzien van mooi vergrijsd steigerhout en je omgeven wordt door Afrikaanse kunst. Gerieflijke stoelen nodigen uit om diep in weg te zakken en op het bijzettafeltje koffie/thee en een schaaltje met snoeperijtjes. Een illusie? Neen, het is de privéconcertruimte van Gemma van Gessel. In het souterrain van haar Zevenaarse splitlevel woning heeft deze pianiste een kleine intieme concertzaal gecreëerd. Voor een pianoconcert op maat. Voor twee tot vijf personen. Samen met je lief of andere dierbaren zo’n anderhalf uur even de dagelijkse hectiek vergeten en wegdromen bij Einaudi, Satie of klassieke stukken van bijvoorbeeld Beethoven en Brahms’.

Minipianoconcert

Gemma: “Voor mij is muziek helend en dat gevoel gun ik een ander ook. Zet je hart open en luister. Laat de muziek je overspoelen en geniet van klanken, een lekker drankje en een hapje.” Hoe is deze frêle kunstzinnig ogende dame, in het dagelijks leven druk met vrijwilligerswerk en het zorgen voor haar kleinkinderen, hiertoe gekomen? Gemma: “Muziek, met name pianomuziek speelt een belangrijke rol in mijn leven. Ik was nog maar een kind, zo’n 7 of 8 jaar oud, toen ik al klassiek pianoles kreeg aan huis. Enfin, wat jaren verder ging ik puberen en speelde het instrument nauwelijks nog een rol in mijn leven. Hoe weinig ik ook speelde, de piano verhuisde altijd met me mee. Zeker in de periode dat de kinderen klein waren, stond die er meer ongebruikt dan gebruikt, maar toch. De kinderen werden zelfstandiger en er bleef weer tijd voor spelen over. Het plezier van vroeger keerde terug. Ik ervoer weer hoe leuk het was om nieuwe muziek in te studeren en mijn spel te ontwikkelen. Heeft muziek door de jaren heen mij altijd pure ontspanning gebracht, nu voelde ik ook het helend vermogen ervan. Even de drukte van alledag ontvluchten en die voortdurende prikkels buitensluiten. Vroeger was ik te onzeker, te schuchter om voor anderen te spelen, die drempel heb ik met het ouder worden kunnen slechten. Dat bracht me op het idee voor de minihuisconcerten.”

Ludovico Einaudi

Haar minipianoconcerten zijn bedoeld voor iedereen die licht klassieke muziek kan waarderen. Tussen haar spel door vertelt ze wat achtergronden. Over de invloed van Beethoven op de negentiende eeuwse muziek maar ook waarom Claire de Lune van Debussy haar zo treft. Hoe komt die muziekkeuze tot stand? “Ik heb naar eigen smaak een lijst samengesteld met werken die me aanspreken. Rustige muziek, soms met een wat melancholische sfeer waar ik mijn gevoel in kan leggen. Muziek moet een ziel hebben en daarom is bijvoorbeeld Einaudi mij zo dierbaar. Ludovico Einaudi is een hedendaagse Italiaanse componist met een eigen, wat minimalistisch aandoende stijl. Misschien doet Einaudi niet meteen bij iedereen een belletje rinkelen, maar als ik de film ‘Intouchables’ noem, is er vast herkenning; Einaudi schreef de soundtrack. De laatste tijd speel ik daarnaast muziek van klassieke componisten, waarbij ik probeer erop te letten dat deze stukken gemakkelijk in het gehoor liggen.” 

Magisch

Welke pianist inspireert jou? “Vladimir Horowitz (Amerikaans-Russisch pianist) bewonder ik om zijn bijzondere manieren van het leggen van accenten. Maar met stip bovenaan staat Wibi Soerjadi. Ik ben een groot bewonderaar van zijn virtuoze spel. Ooit mocht ik een concert op zijn landgoed bijwonen. Ik zat op de eerste rij om niets te missen, het was haast een magische ervaring. Een van zijn uitspraken ben ik nooit vergeten: “ik probeer mensen in hun ziel te raken met mijn muziek”. Dat heeft mij geïnspireerd om meer gevoel in mijn muziek te gaan leggen en ik hoop dat dit een beetje binnenkomt bij mensen.” 

Een concert bijwonen?

Wie meer wil weten over de bijzondere minipianoconcerten van Gemma van Gessel kan bellen 06-51919627 of mailen naar: gemmavangessel@gmail.com

"

Zet je hart open en luister

Nog meer ontrafelen?

Beek

Stephanie Fierkens

Met veel plezier vliegt ze offshore en brengt passagiers van en naar boorplatforms, maar paarden maken haar echt blij. Paardenmeisje én helikopterpiloot Stephanie weet Yin en Yang feilloos te combineren.

Lees meer »
Westervoort

Rijnhert

Wat ooit ontstond als Arnhemse parodie op de wereldberoemde Osborne-stier uit Spanje, groeide uit tot een niet te missen herkenningspunt bij het Velperbroek circuit.

Lees meer »
Angerlo

Kleur en fleur in Angerlo

Elk jaar wordt halverwege de vastentijd in Angerlo nog eenmaal alles uit de kast gehaald om de praalwagens, loopgroepen, muziekkorpsen en dweilorkesten een fantastische optocht te laten verzorgen.

Lees meer »