Skip to content

RAFEL

een exclusief interview

Kok, fotograaf, dromer en tv-ster

Angélique Schmeinck

Grenzen kent ze niet. Uitdagingen des te meer. Met Frank Zappa’s uitspraak als houvast: ‘A mind is like a parachute…it doesn’t work if it isn’t open.

Unieke kans

Rafelroutes gaat vreemd. Heel even maar. De grens over naar Velp. Voor een portret over Angélique Schmeinck, de culinaire duizendpoot die gerechten, smaken en smaakcombinaties naar een hoger plan tilt. Met andere culi-enthousiastelingen mogen aanschuiven bij een masterclass freestyle cooking door Angélique Schmeinck, it is once in a lifetime. Mij overkwam het. Tongstrelend lekker eten, het lef om je eigen comfort zone te verlaten en de zoektocht naar het geheim van smaak en smaakcombinaties vormden het cement. Kookboeken gaan tot nader order diep de kast in, een groot vel papier en een doos kleurpotloden zijn voorlopig mijn gereedschap. Vanaf nu ga ik mind mappen, culinair mind mappen om precies te zijn. Later meer daarover. Nu eerst de kennismaking met Angélique. 

Smaakatelier

The funeral, Miss-Print of Gilette, intrigerende titels uit de even zo intrigerende serie kunstfoto’s die de wand van haar pand aan de Bosweg in Velp sieren. In deze uit 1921 stammende voormalige fabriek voor brood en banket heeft Angélique haar Smaakatelier en Culinaire Galerie gevestigd. Het moet gezegd, Velp heeft met deze stijlvolle ambiance een gastronomische én kunstzinnige hotspot van formaat. 

Creatieve duizendpoot

Haar talent voor hoogstaande gerechten en haar vermogen om de wereld steeds weer te verrassen met onorthodoxe activiteiten als dineren op hoog niveau zijn onomstreden. Voeg daar het nieuwste project, de culinaire galerie, aan toe en het mag duidelijk zijn dat Angélique zich ook op artistiek gebied zonder officiële kunstopleiding meer dan uitstekend redt. “Als jong meisje wilde ik naar de kunstacademie, mijn ouders hadden andere ideeën. Zo raakte ik op mijn vijftiende verzeild in de horeca.” Angélique ging koken, ging steeds beter koken en behaalde in 1999 als tweede vrouwelijke kok de titel SVHMeesterkok. Twaalf jaar wist ze de eer van De Kromme Dissel in Heelsum op sterniveau hoog te houden. 

De behoefte naar meer creatieve ruimte nam toe, hoogste tijd om de vaste structuren van het restaurant los te laten en haar eigen weg te gaan; dit jaar viert ze haar 20-jarig jubileum als zelfstandig ondernemer. Dat leidde tot een scala aan bezigheden. Van bekroonde kookboeken en tv-optredens, (wie kent haar niet als tv-chef bij 24 Kitchen?) tot CuliAir Sky Dining, dineren in een heteluchtballon op anderhalve kilometer hoogte. 

Smaakvriendjes

En dan is er nu het gloednieuwe Smaakatelier en de Culinaire Galerie. In die inspirerende en kunstzinnige ruimte, die ze betitelt als theater van de smaak, exposeert ze een aantal keren per jaar haar productfoto’s, stuk voor stuk toppertjes wat compositie, kleurgebruik en verbeelding betreft. Daarnaast zijn er de Art & Eat tastings, masterclasses en wijn/spijsproeverijen. Voor de professional. Zeker ook voor de amateur die als fijnproever en kookliefhebber streeft naar het hoogste niveau en wil begrijpen waarom sommige smaken vriendjes voor het leven zijn. In het Smaakatelier van Angélique Schmeinck smelten smaak, kunst en productkennis samen tot wat de Fransen zo mooi joie de vivre noemen. 

Eyeopeners van de smaak

Zijn de gastronomische kwaliteiten van deze topkok onbetwist, ze kookte ooit voor Desmond Tutu en presenteerde bij Google Food Lab voor 150 mensen een spectaculair eetschilderij, haar fotokunst is van eenzelfde hoog niveau. “Toen ik jong was, had fotografie al mijn interesse. Ik volgde een doka-cursus, maar de tijd om me er verder in te bekwamen, ontbrak. De ontwikkeling die ik doormaakte op kookgebied vroeg zoveel energie, dat fotografie een ondergeschoven kindje werd. Toch heeft die artistieke behoefte altijd gesluimerd en is nù het moment daar om het op te pakken. En dit is het resultaat.” De kunstzinnig gestileerde productfoto’s fungeren niet louter als wandversiering, maar zijn onderdeel van expo-tasting (smaakexpositie) en worden door Angélique eyeopeners van de smaak genoemd. Zo’n acht keer per jaar maakt ze met 18 gasten een culinaire reis langs de foto’s, waarbij de foto’s letterlijk te proeven zijn. Neem haar eerste smaakexpositie Zeeschatten. Daar maken bijvoorbeeld garnaal, krab, kokkels, inktvis en scheermesschelpen in verrassende combinaties deel uit van de proeverij. Voeg daar een goed glas aan toe, prettig gezelschap en onderhoudende uitleg door de gastvrouw zelf en de smaakexpositie is geslaagd.

Culinair mind mappen

Het Smaakatelier / de Culinaire galerie staan voor vernieuwing, ontwikkeling en lef. Lef om de gebaande paden te verlaten en de zintuigen de regie te geven. “Bij koken gaat het om jouw smaakreferentie. Dat is je vertrekpunt en de bron van inspiratie bij het bedenken van smaakcombinaties. De techniek is slechts een hulpmiddel. Hoe je aan ideeën komt? Duik in je herinneringen, denk aan vakanties, haal je inspiratie uit alles om je heen. De markt, restaurants, kookboeken, magazines, internet, tv. Kijk naar kunst, naar mode, naar kleuren, structuren en texturen. Maak virtuele reizen naar de zee, naar het bos. Ruik je de boslucht? Probeer het eens te benoemen. Misschien gaan je gedachten naar mooie paddenstoelen. Wat zou erbij passen, noteer je ideeën, welke smaakcombinaties wil je onderzoeken? Al die gedachten en fantasieën vormen je inspiratie en maken associaties in je brein. Probeer die zichtbaar te maken en een wereld van mogelijkheden ligt voor je open. Volg en kook naar je gevoel, koken is creativiteit en vanzelf komt er je eigen handtekening onder. Natuurlijk klinkt het zo wat gemakkelijk. Toch kan iedereen met interesse in lekker eten zich freestyle cooking eigen maken. Met de methode culinair mindmappen komt er rust in de chaos van informatiestromen en prikkels. Schrijf je gedachten en ideeën op en als vanzelf zie je nieuwe verbanden en dienen andere inzichten zich aan. Dat is koken!” 

“Nee bestaat niet”

Angelique: “Ik onderzoek alles, droom, denk en fantaseer. Door middel van mind mappen maak ik mijn creatieve denktechnieken zichtbaar en zo ben ik in staat om buiten mijn comfort zone te gaan. ‘Nee, dat lukt je nooit’ ken ik niet. The sky is letterlijk voor mij the limit.” Ze doelt op CuliAir Sky Dining, op anderhalve kilometer hoogte in een luchtballon van een driegangen / vijfgangen menu genieten. “Hoe dat kan? De luchtballon fungeert als heteluchtoven.” Angélique kwam met het idee, verfijnde het concept en maakte het waar. Nu is CuliAir Sky Dining een van haar succesnummers. Driedubbel genieten noemt ze het: “heerlijk eten op een bijzondere plek met een fantastisch uitzicht. Die herinnering blijft je altijd bij.”

Naar Frank Zappa

Ze wil leren, delen en anderen laten meegenieten van lekkere en mooie dingen. Daarom als afsluitertje nog een tipje om boven jezelf uit te stijgen: “Dromers gaan buiten hun comfortzone. Word zo’n dromer en onderzoek hoever jij kunt gaan met creatief culinair denken. Frank Zappa zei het al: ‘A mind is like a parachute…it doesn’t work if it isn’t open en daar houd ik me aan vast.” 

"

The sky is letterlijk voor mij the limit.

Nog meer ontrafelen?

Velp

Angélique Schmeinck

Rafelroutes gaat vreemd. Heel even maar. De grens over naar Velp. Voor een portret over Angélique Schmeinck, de culinaire duizendpoot die gerechten, smaken en smaakcombinaties naar een hoger plan tilt.

Lees meer »
Beek

Stephanie Fierkens

Met veel plezier vliegt ze offshore en brengt passagiers van en naar boorplatforms, maar paarden maken haar echt blij. Paardenmeisje én helikopterpiloot Stephanie weet Yin en Yang feilloos te combineren.

Lees meer »
Aerdt

Jos Bolk

Door een uitgekiende en zorgvuldige bedrijfsvoering beïnvloedt Jos Bolk de foodmiles en CO2 footprint op een positieve manier.

Lees meer »