Skip to content

Scheepswerf De Hoop

Scheepswerf ‘De Hoop’, een van de oudste werven in Nederland, is een combinatie van een aantal scheepswerven. De werf startte in 1886 in Tolkamer. Vanaf 1991 kwam de nadruk vooral te liggen op schepen voor binnenlands personenvervoer. Daarnaast werden zeegaande schepen gebouwd. Een alom bekend en tot de verbeelding sprekend schip is de in 1995 gebouwde Henry Dunant III.

Na aankoop en weer verkoop van werven in Heusden en Louisiana (USA) begin deze eeuw werd in 2006 de werf De Volharding in Foxhol gekocht. Anno nu opereert De Hoop nog altijd vanuit het Groningse Foxhol en het Gelderse Tolkamer.

Heeft De Hoop in de loop van de geschiedenis zo’n 1500 schepen gebouwd, een aantal daarvan draagt het etiket zeer exclusief. Zo zijn de semi-sub Brion en Breuil ontworpen om grote vliegtuigonderdelen voor Airbus A380 te vervoeren. Andere tot de verbeelding sprekende voorbeelden zijn de Sea Spider, een kabel-legschip dat in 1999 door De Hoop werd gebouwd en nu eigendom is van het in Dubai gevestigde Topaz Marine en het halfafzinkbare duikplatform Amethyst, dat zowel een duikondersteuningsvaartuig als een booreiland is.

BRON: www.dehoop.net

Nog meer ontdekkingen