Skip to content

Scheepswerf De Hoop

Scheepswerf ‘De Hoop’, een van de oudste werven in Nederland, is niet meer. Het meer dan 120 jaar oude bedrijf dat sinds 1889 resideerde in Tolkamer heeft begin 2021 zijn deuren moeten sluiten. De scheepswerf die zich de laatste jaren gespecialiseerd had in de bouw van grote cruiseschepen, bestemd voor het varen op zee, werd door de coronacrisis en bijkomende maatregelen ernstig getroffen.

Na aankoop en weer verkoop van werven in Heusden en Louisiana (USA) begin deze eeuw werd in 2006 de werf De Volharding in Foxhol gekocht.

Heeft De Hoop in de loop van de geschiedenis zo’n 1500 schepen gebouwd, een aantal daarvan draagt het etiket zeer exclusief. Zo zijn de semi-sub Brion en Breuil ontworpen om grote vliegtuigonderdelen voor Airbus A380 te vervoeren. Andere tot de verbeelding sprekende voorbeelden zijn de Sea Spider, een kabel-legschip dat in 1999 door De Hoop werd gebouwd en nu eigendom is van het in Dubai gevestigde Topaz Marine en het halfafzinkbare duikplatform Amethyst, dat zowel een duikondersteuningsvaartuig als een booreiland is. Een ander alom bekend en tot de verbeelding sprekend schip dat De Hoop in 1995 bouwde, is de Henry Dunant III.​

BRON: www.dehoop.net

Nog meer ontdekkingen